De Jongens van de Fant
Jaren geleden waren wij eens in een tegelzaak in Lelystad, waar er voor de klanten een grote moot zalm op een tafel lag, met plastic vorkjes ernaast om te proeven. Voor ons ging er een wereld open, wat een smaak! Daarvoor was ik zelf eerlijk gezegd helemaal niet zo’n zalmliefhebber. Maar dit was echt verrukkelijk en natuurlijk wilden wij graag weten waar deze zalm vandaan kwam. De winkeleigenaar legde ons uit dat we daarvoor op Urk moesten zijn, bij de gebroeders Post van De Jongens van de Fant. Op dat moment hadden zij nog geen winkel zoals nu, maar hij moedigde ons aan om er gewoon aan te gaan. Bij hun bedrijfspand op industrieterrein de Zwolse Hoek kon je namelijk al wel terecht voor particuliere verkoop. Wij zijn er in die tijd wel eens geweest om zalm te kopen, maar sinds de winkel er is komen we er veel vaker.
Het verschil tussen warmgerookt en koudgerookt
Later leerde ik meer over warm- en koudgerookte zalm. In Nederland en ook daarbuiten blijkt er vooral vraag naar koudgerookte zalm te zijn. Het is goedkoper en makkelijker te gebruiken als je het bijvoorbeeld tussen een broodje wil doen. Het marktaandeel van warmgerookte zalm is minder dan 10%. Waarom dat niet precies andersom is begrijp ik niet. De smaak van warmgerookte zalm is echt veel beter. Inmiddels weet ik ook waarom. Bij warmgerookte zalm wordt de vis bij een hogere temperatuur gerookt. Het nadeel hiervan is dat er veel vocht verloren gaat. 10 tot 20% is heel normaal en dat maakt het product naar verhouding duurder dan koudgerookte zalm dat meestal juist minimaal 10% extra vocht toegediend heeft gekregen. Maar hier zit ook juist het voordeel. De zalm is steviger en heeft meer smaak. Doordat warmgerookte zalm een kerntemperatuur van meer dan 80oC bereikt, heeft het daarnaast een veel langere houdbaarheid dan de koudgerookte vis. De houdbaarheid is ongeveer 3 weken als het vacuüm verpakt is.
Op bezoek bij de gebroeders Post
Inmiddels heb ik ze een klein beetje leren kennen, de gebroeders Post: Gerrit, Frans en Harm. Hun bedrijf heet De Jongens van de Fant naar de bijnaam van hun vader: ‘de Fant’. Het zijn ontzettend aardige mannen die kritisch zijn op hun eigen product. Naar eigen zeggen verkopen ze alleen wat ze zelf ook graag eten. Met een groep ondernemers ben ik vorig jaar op bedrijfsbezoek geweest bij De Jongens van de Fant. Erg leuk om te doen met een groep. Hoewel de mannen bescheiden zijn en naar hun eigen zeggen niet goed zijn in ‘presenteren voor een groep’, hebben ze een prachtig verhaal en hun passie voor hun product is aanstekelijk. Enthousiast en trots lieten Gerrit en Frans ons alles zien van het productieproces en lieten ons het verschil proeven tussen koud- en warmgerookte zalm. Ik moet zeggen dat ook hun koudgerookte zalm veel lekkerder is dan ik gewend ben uit de supermarkt. We hebben genoten van dit bezoek en de proeverij.
Zalm eet je op kamertemperatuur
Na het bezoek sloegen velen van ons wat zalm en andere lekkere vis in voor thuis. Je kunt de gerookte zalm namelijk ook prima in de diepvries bewaren. Heb je altijd iets lekkers in huis voor als je gasten krijgt. Wel blijkt het voor de smaak belangrijk dat je de zalm altijd even op kamertemperatuur moet laten komen. Even kort in de oven opwarmen kan ook.
Proef ook de kibbeling
De winkel van De Jongens van de Fant is te vinden aan de Breehorn 2a op industrieterrein De Zwolse Hoek op Urk. Tijdens lunchtijd kan het er erg druk zijn. Achterin de winkel hangt een kaart van Nederland waar klanten met speldenknopjes hun woonplaats kunnen markeren. Daarop is te zien dat mensen van heinde en verre komen om hier vis te kopen. Je treft er een leuke mix van Urkers en ‘vreemden’ aan. In de winkel kun je diverse gerookte, gebakken maar ook verse vis kopen. Zelf kom ik hier ook graag voor de gebakken kibbeling. Naar mijn mening is de kibbeling van De Jongens van de Fant de lekkerste! Precies goed gekruid en een lekker sausje erbij.
Ook in de lokale supermarkten verkrijgbaar
Wat ik erg handig vind, is dat je de zalm van De Jongens van de Fant niet alleen in hun eigen winkel kunt kopen, maar ook bij Coop Greidanus in Emmeloord en bij de Jumbo filiialen van Urk, Emmeloord, Marknesse en Lemmer. Ook de Attent supermarkt in mijn eigen dorp Espel heeft het in hun schap. Hierdoor is voor ons de drempel erg klein en hebben wij het regelmatig in huis. Meestal eten wij het op een toastje. Ook onze zoontjes van 3 en 6 jaar smullen ervan!
Een streekproduct om trots op te zijn
Het is echt een streekproduct waar ik trots op ben! Niet voor niks werden De Jongens van de Fant in 2015 onderscheiden als Helden van de Smaak Flevoland. Als ik op bezoek ga bij iemand buiten de polder, neem ik regelmatig een stuk warmgerookte zalm mee. De mooie geschenkverpakking maakt het erg leuk om cadeau te doen. Soms met toastjes erbij of een fles wijn.
Andere zalmrokers op Urk
De Jongens van de Fant zijn niet de enige zalmrokers op Urk. Laat je jouw favoriete adres aan ons weten?