Terug naar verkooplocaties

VaVi Tulips

Tulpen te koop aan kraam aan de weg, per 50 stuks.

                     

VaVi Tulips is een jong en dynamisch bloembollenbedrijf, met nog een heel klein beetje akkerbouw aan de rand van Luttelgeest. Het hele jaar rond houden zij zich bezig met de teelt en de broei van tulpen. Stef van Vilsteren (28) kwam in 2011 bij zijn vader in de maatschap. Samen met zijn vader runt hij het bedrijf, waarbij de broeierij zijn kindje is.

In 1950 kreeg pionier Johan van Vilsteren de boerderij met 24 hectare aan de Lindeweg toegewezen. Trots was hij, dat zijn werk aan de schop hem dit mooie bedrijf had opgeleverd. Hij runde het traditionele akkerbouwbedrijf samen met zijn vrouw. Al heel even proefde hij aan de tulpen, maar al snel werden de bollenmanden en -machines weer aan de kant gezet. Totdat zijn derde zoon Chris in het bedrijf kwam. Hij wilde het bedrijf van zijn vader overnemen en zag juist in de tulpen zijn toekomst. Een uitdaging was het om het bedrijf te laten uitgroeien tot een toonaangevend tulpenbedrijf naast de traditionele akkerbouw.

In 1986 neemt Chris samen met zijn vrouw Marijke het bedrijf officieel over van zijn vader, maar Johan kan nog niet direct afscheid nemen. De prettige samenwerking blijft nog jaren bestaan.

Wanneer (klein)zoon Stef in 2011 zijn studie afrondt, besluit hij bij zijn vader in het bedrijf te stappen met de bedoeling dit na verloop van tijd over te nemen. Zijn belangrijkste motivatie is zijn liefde voor het boerenbedrijf en zijn wens om naast het kweken van tulpenbollen een tulpenbroeierij op te zetten. In januari 2012 gaan de eerste VaVi tulpen naar de veiling. Een moment om trots op te zijn.

We houden ons dus nu het jaarrond bezig met tulpen. Eind juli was alles van het land gerooid en rond half september hebben we dan alle plantgoed gesorteerd en ligt het klaar in de schuur om in oktober en november weer de grond in te gaan. Vanaf 1 oktober staan we klaar om te gaan plan-ten. Het planten van de bollen doen we voor 100% zelf. Het mooie is dat je dan het beste moment kunt uitkiezen. Goed geplant is goed gerooid wordt vaak gezegd. Het is het belangrijkst dat de grond bij het planten goed is, dan kun je de hoogste opbrengst halen.

In 2015 is het bedrijf geheel op nettenteelt overgegaan. Vroeger spoelden we alle bollen na het rooien, vertelt Stef. Daar zijn we nu mee gestopt. De meeste klei wordt er bij de voorsortering van de bollen afgeschud. Door niet meer te spelen verwachten we minder zuur in de bollen. 15% van onze bollen gaat naar de eigen broeierij. Voor ons is het niet belangrijk dat de bol niet helemaal schoon is en dat geldt ook voor onze afnemers. Wanneer we de bollen voor de export hadden, was het natuurlijk anders, dan moet hij perfect schoon zijn.

De combinatie van bollen telen en tulpen broeien is een hele mooie vindt Stef. Ik leer er enorm van en weet nu veel beter wat er allemaal met de bol gebeurt. Tijdens het rooien ben ik al weer bezig met het plantgoed, zodat volgend voorjaar de bloem er weer op tijd is. Ik kan nu niet meer echt spreken van een druktepiek in het jaar. We zijn gewoon het jaarrond lekker aan t werk. Ook ben ik ben er trots op dat ik dat samen met mijn vader kan doen, dat we zo prettig samen kunnen werken.Verkoopt de volgende producten: